قلعه باستانی نادر بهمئی با توجه به موقعیت استراتژیک جغرافیایی ،کوهستانی و صعب العبور بودن و تسلط بر مناطق اطراف تا شهرستان های همجوار در استان خوزستان از دیرباز مورد توجه خان ها و حاکمان این منطقه بود
راه ملت: آوای ماغر نوشت،قلعه باستانی نادر بهمئی با توجه به موقعیت استراتژیک جغرافیایی ،کوهستانی و صعب العبور بودن و تسلط بر مناطق اطراف تا شهرستان های همجوار در استان خوزستان از دیرباز مورد توجه خان ها و حاکمان این منطقه بود.
این قلعه باستانی و با شکوه در شمال غربی شهر لیکک واقع شده است و در قدیم دژی نظامی محسوب می شد؛اطراف این قلعه توسط کوه های نسبتاً مرتفع و تپه های کوچک محصور است و فقط یک یا دو راه برای صعود به قلعه وجود دارد.
معماری قلعه نادر در ۸ طبقه طراحی شده است؛ بروی طبقه اصلی آن ساختمان هایی از گچ و ساروج ، برای مقامات فرماندهان ساخته شده که پی ها و آثار آن هم اکنون وجود دارد و عرض دیوارهای آن به یک و نیم تا دو متر می رسد.
در طبقات پایین تر حوض های آب، محل استراحت نگهبانان و اسبهایشان و نیز قبرستان وجود دارد.
این قلعه مورد استفاده داعیان اسماعیلی قرار گرفت .حتی نام قلعه در منابع آنها به قلعه ی الناظر یا کلات النظیر معروف است؛ابوحمزه اسکاف ارجانی از رهبران اسماعیلیه، قلعه نادر را به همراه چند منطقه دیگر در سال ۴۹۶ )ه ق( مرکز حکومت خود قرار داد.
اگر بر فراز قلعه نادر نشسته و دقایقی به فکر فرو رویم که بر فراز یک منطقه صعب العبور و در ارتفاعاتی که انسان با تمامی امکانات کوهنوردی به سختی می تواند به آن صعود کند،چگونه می شود یک قلعه ساخت و دیوارهایی با این عظمت استوار کرد ،می توان این شیوه معماری را شاهکاری باستانی و در نوع خود بی نظیر توصیف کرد .ی
آثار به جای مانده از ستونهایی که در مسیر قلعه از جسن سنگ و ساروج ساخته شدند،شگفتی باستان شناسان را دوچندان می کند که چه قدرتی در شیبها و ارتفاعات خطرناک چنین شاهکارهایی را خلق نموده است؟
ضریب امنیتی این قلعه شباهت زیادی به کاخ هگمتانه پادشاهان ماد که دارای ۷ دایره تودرتو بوده، دار د؛برای رسیدن به این قلعه فقط یک راه باریک اسب رو وجود داشت و اگر تصور کنیم حاکم یا خانی از دست دولت یاغی شده و در این قلعه جای گرفته باشد، باید از چند مانع گذشت تا به او رسید. در دوره وزارت جنگ و نخست وزیری رضاخان این قلعه پناه گاه یکی از شورشیان مخالف رژیم طاغوت بود.
درمورد زمان تخریب و علت آن هنوز تحقیقاتی صورت نگرفته است اما احتمالاً بعد از دوره افشاریه و شروع دولت قاجار و با توجه به ساختن قلعه های داخل شهر، توسط خوانین بهمئی، این قلعه نیز تخریب و متروک شده است.
این منطقه زیبا و دیدنی از لحاظ آب و هوایی دارای اقلیم گرمسیری بوده و دارای درختانی همچون کنار،بید و بنه است اما در نوروز اگر به قلعه نادذ سفر کنید شاید با دیدن مناظر چشم نواز و سرسبز از گلهای بابونه و یاس گرفته تا هوای مطبوع بالای قلعه ،باور نکنید که به یک منطقه گرمسیری سفر کردید.
هر چند فلسفه ساخت قلعه باستانی نادر بهمئی بر صعب العبور بودن می باشد و صعود به بالای آن کاری مشکل است اما از اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان انتظار می رود مناسبت ترین و امن ترین مسیر صعود به قلعه را با نصب علائم مخصوص مشخص کند تا دوستداران آثار باستانی و طبیعی بتوانند بهترین بهره را از آن ببرند.
عده ای ناشناس به بهانه یافتن آثارعتیقه چندین نقطه از منطقه باستانی قلعه نادر بهمئی را حفاری غیر مجاز کردند و حتی آثار استفاده از مواد منفجره و تخریب آثار باستانی نیز مشخص است که اداره میراث فرهنگی باید فکری به حال این منطقه تاریخی که هویت باستانی و فرهنگی ایل بهمئی محسوب می شود ،کند و نسبت به ثبت این اثر باستانی در فهرست آثار باستانی ملی اقدام نماید.
دامنه ها و اطراف منطقه قلعه نادر سرشار از منابع نفت و گاز است؛ چندین حلقه چاه نفت در قلعه نادر در حال بهره برداری است؛تصویر زیر یکی از این چاه های نفتی است که نفت و گاز آن به خوزستان رفته و در پالایشگاه های نفت و گاز امیدیه،آغاجاری و بیدبلند خوزستان مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه تصاویر طبیعت زیبای قلعه نادر در بهار ۱۳۹۵ و در تصویر پایانی نمایی از غروب این منطقه را مشاهده کنید.
گزارش و عکس از سید علمدارتقوی
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712