مقامهای رسمی آمریکایی میگویند حصول توافق هستهای با ایران و خاتمه مذاکرات دهساله در دسترس است و این کشور راه دستیابی به این توافق را پیشروی خود میبینند.
راه ملت؛ به گزارش خبرگزاری فرانسه، یکی از مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا که جان کری را در سفرش به لوزان سوئیس همراهی میکند به خبرنگاران گفته است آمریکا بر این باور است که میتواند تا روز یازدهم فروردین با ایران توافق کند. این مقام آگاه که نامی از وی برده نشده، میگوید آمریکا مسیری که به توافق بیانجامد را پیشروی خود میبیند، اما هنوز به انتهای این مسیر نرسیده است. این مقام آمریکایی موعد یازدهم فروردین را موعدی حقیقی و مهم نامیده است. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز با اشاره به نزدیک شدن به موعد مقرر، دوره تازه مذاکرات را بسیار حساس خوانده است. دور تازه مذاکرات میان وزرای امور خارجه آمریکا و ایران امروز در لوزان سوئیس آغاز میشود.
کری: با کنار کشیدن از مذاکرات، رژیم تحریم ایران دچار فروپاشی میشود
جان کری در واکنش به پیشنهاد منتقدان دولت اوباما برای خروج آمریکا از مذاکرات اتمی با ایران، گفته است در صورت دست نیافتن به توافقی با ایران، دست تهران برای گسترش فعالیتهای هستهایش به صورت پیدا و پنهان باز خواهد شد و رژیم تحریمها دچار فروپاشی میشود. وزیر امور خارجه آمریکا که در نشست سالانه سفیران ایالات متحده در سراسر جهان صحبت میکرد، گفته است: «اگر آنگونه که منتقدان توصیه میکنند ما از مذاکرات هستهای (با ایران) خارج شویم، چه روی خواهد داد؟ و این میتواند اتفاق بیفتد. خب، مذاکرات از هم میپاشد. ایران قادر خواهد بود دوباره سانتریفوژهایش را به چرخش بیندازد و غنیسازی را در ظرفیتهایی که میخواهد انجام دهد. اگر چنین تصمیمی بگیرند».
وی افزود: تحریمها هم نمیتواند مانع آنها شود، به خاطر اینکه طرفهای دیگر حاضر در مذاکرات که توافق احتمالی را معقول میدانند، نیز از رویکردهایی (مانند تحریمها) دست خواهند کشید و به ما میگویند: «شما کارهای مورد نظر خودتان را انجام بدهید، ما نیز کار خودمان را انجام میدهیم. شما تمایلی به منطقی بودن ندارید، ما هم کاری را که فکر میکنیم معقول و منطقی است انجام میدهیم». به گزارش سایت وزارت امور خارجه آمریکا، جان کری تصریح کرد: به همین دلیل، شما دیگر هیچ اثری از رژیم تحریمها نخواهید دید. شما دیگر هیچ ساختار شفاف و مورد توافق برای نظارت بر برنامه هستهای ایران نخواهید داشت. فکر میکنم کل هدف اعمال تحریمها این است که به توافقی برای نظارت و بازبینی برنامه (هستهای ایران) دست یابیم.
وی اظهار داشت: «اکنون خیلی واضح است که آنها (نظارت را) قبول کردهاند، شما میبایست بدانید چگونه آنها را اجرا کنید، وظیفه ماست که به توافقی دست یابیم که خوب و قابل اجرا باشد، توافقی که چهار مسیر برای دستیابی به سلاح اتمی را ببندد: مسیر دستیابی از طریق فردو، مسیر دستیابی از طریق اراک، مسیر دستیابی از طریق نطنز و در نهایت مسیر پنهانی را که سختترین آنها خواهد بود اما من میتوانم به شما اطمینان بدهم که روی این آخری متمرکز شدهایم».
به دنبال تشدید اختلافات ایران و قدرتهای جهانی بر سر برنامه هستهایش، شورای امنیت، آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهایی علیه ایران اعمال کردهاند. کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که در پوشش برنامه هستهایش درصدد دستیابی به تکنولوژی ساخت سلاح اتمی است. ایران هموار این اتهام را رد کرده و میگوید برنامه هستهایش صلح آمیز و در راستای تامین انرژی برای کشور است.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه سخنان خود در خصوص مذاکرات برای دستیابی به توافق نهایی و جامع بر سر برنامه هستهای ایران گفت: «آنگونه که برخی فکر میکنند، این انتخاب بینِ ایران خیلی وقت پیش و ایران امروز نیست. این انتخابِ بین این لحظه، یا آن طور که برخی فکر میکنند، با منصرف کردن آنها (ایرانیها) از کل برنامه هستهایشان نیست. این اتفاق روی نخواهد داد».
وی افزود: «این انتخابِ بین حکومتی است که پیش از این برنامه هستهای خود را توسعه داده و توانسته است به دانش کافی برای تسلط بر چرخه هستهای دست یابد، پیشتر به توانایی و قابلیت غنیسازی دست یافته است و از ۱۶۴ سانتریفوژ در سال ۲۰۰۳ به ۱۹ هزار سانتریفوژ در حال حاضر دست یافته است- اگرچه اکنون ۹ هزار و ۴۰۰ سانتریفوژ در حال چرخش است- با وضعیتی است که در استفاده از آنها آزادی پیدا میکند».
وزیر خارجه آمریکا اظهار داشت: «اگر ما به توافق دست نیابیم (آنها) برنامه هستهای خود را توسعه خواهند داد و به سرعت جلو خواهند رفت. شما میدانید که ما چنین مسئلهای را نخواهیم پذیرفت. حالا این شما را به چه نتیجهای میرساند؟ هر کس مخالف (ادامه مذاکرات برای دستیابی به توافق با ایران) است موظف است پا پیش بگذارد و جلو بیاید برنامه و طرحی عملی و واقع بینانه جایگزین را ارائه کند، من که تاکنون چنین چیزی را ندیدهام».
دور تازه مذاکرات بین ایران و آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه به همراه آلمان، کشورهای گروه ۱+۵، قرار است روز پنجشنبه آغاز شود. این در حالی است که مذاکرات در سطح معاونان وزاری خارجه ایران و آمریکا روز چهارشنبه آغاز شده است.
وزیر خارجه بریتانیا: عدم توافق با ایران به مسابقه تسلیحات هستهای در خاورمیانه منجر خواهد شد
در همین حال، وزیر خارجه بریتانیا روز پنجشنبه اعلام کرد که شکست مذاکرات هستهای با ایران به معنای آغاز مسابقه تسلیحات هستهای در خاورمیانه خواهد بود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، فلیپ هموند گفته است که همچنان مُصر است که عدم توافق بهتر از توافق بد است، اما باید چشمها را به روی گزینههای دیگر نیز باز کرد.
وزیر امور خارجه بریتانیا میگوید عدم توافق به معنای آن خواهد بود که هیچ محدودیتی متوجه غنیسازی، گسترش و آزمایش فعالیتهای هستهای ایران نخواهد بود و این به معنای خاورمیانهای بیثباتتر و احتمالا آغاز مسابقه تسلیحات هستهای در این منطقه خواهد بود. فیلیپ هموند در ادامه تاکید کرده که درها به روی حصول توافق باز است و ایران باید قدم پیش گذاشته و وارد شود. صحبتهای فیلیپ هموند همزمان با ورود جان کری، وزیر خارجه آمریکا، به سوئیس برای آغاز دور دیگری از مذاکرات بیان میشود.
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712