جادهسازیهای غیراصولی در دل جنگلهای بلوط استان کهگیلویه و بویراحمد این جنگلها را در معرض نابودی قرار داده است و در این بین عدم به رسمیت شناختن سمنها در این استان از سوی مسئولان یکی از مشکلات جدی تشکلهای مردم نهاد است.
راه ملت:
از جمله شاخصهای توسعه یافتگی توسعه فرهنگی است که سازمانها و نهادهای مختلفی در این عرصه فعالیت میکنند. از جمله نهادها تسهیلگر در فرآیند توسعه جوامع در عصر جهانی شدن سازمانهای مردم نهاد، غیر دولتی موسوم به (NGO) است که توانستهاند خیلی از مسائل پیشروی جهت رسیدن به توسعه فرهنگی را حل کنند.
سازمانهای مردم نهاد (سمن)، نظام پنهان ارتقای سلامت جامعه هستند. سمنها، نماد و واسط مشارکت مردم هستند و مشارکت مردم نیز یکی از بازوهای اصلی ارتقای سلامت، کاهش فقر و بیعدالتی در سلامت جوامع است.
نداشتن برنامه راهبردی هشداری برای کاهش اعتبار سمنها در جامعه است چرا که داشتن برنامه نشان از تعهد اعضای هیئت موسس و مدیره برای خدمات رسانی به گروه هدف است.
منابع مالی محدود، ارتباط ناکافی سازمانهای غیردولتی با دولت و باور ضعیف دولت از نقش سمنها، سه مانع اصلی در رشد و توسعه پایدار سمنها است.
در استانی همچون کهگیلویه وبویراحمد که بسیاری از مسائل و مشکلات را ناشی از ضعف فرهنگی میدانند سمنها میتوانند نقش سازندهای در نهادینه کردن فرهنگ صحیح زندگی ایرانی و اسلامی داشته باشند.
امروز جمعی از فعالان محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد در نشست صمیمانه با مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، دغدغهها و مشکلات خود را در این حوزه عنوان کردند.
علیزاده یکی از فعالان حوزه محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد در این نشست اظهار داشت: این استان دارای جاذبههای گردشگری بسیاری است که به علت صعبالعبور بودن گمنام ماندهاند.
وی بیان کرد: متاسفانه در اثر برداشت بیرویه از آب آبشار یاسوج این آبشار در معرض نابودی قرار دارد و باید هرچه زودتر از این کار جلوگیری کرد.
جادهسازی، زخمی بر قلب جنگلهای کهگیلویه وبویراحمد
علیزاده با اشاره به اینکه جادهسازی در مکانهای گردشگری و در دل جنگلهای این استان به صورت بیرویه در حال رشد است، عنوان کرد: این مسئله به محیط زیست استان آسیب زده و باید تناسب لازم در این زمینه رعایت شود.
رحیمی مدیرعامل سمن پیشگامان سبز نیز در این نشست با اشاره به آتش سوزیهای اخیر در جنگلهای استان، گفت: آتشسوزی سبب از بین رفتن اکوسیستمهای جنگلی میشود و در این بین محیط بانان و مردم محلی با دستهای خالی به جنگ با آتش میروند.
محیط بانان قربانی سکوت قانون میشوند
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه در برخی از مواقع قانون آنطور که باید و شاید از محیط بانان در برابر متجاوزان به محیط زیست دفاع نمیکند، عنوان کرد: امید است با تصویب قوانین جدید در راستای حمایت از محیط بانان و محیط زیست بتوانیم محیط زیست خود را حفاظت کنیم.
عزت الله نیک اقبال مدیرعامل سمن شبکه زیست محیطی و منابع طبیعی استان کهگیلویه وبویراحمد نیز با بیان اینکه ما با علاقه و امید وارد میدان کار شدیم، ابراز کرد: آموزش از ضروریتهای اصلی حوزه محیط زیست است و باید برای مردم از سوی تشکلها و با زبان محلی آموزش داده شود.
وی با اشاره به اینکه استان ما یک استان ویژه است، تصریح کرد: کهگیلویه وبویراحمد در بخش گرمسیری طلای سیاه و در بخش سردسیری از طلای سبز برخوردار است و این طلای سیاه اثرات نامطلوبی در محیط زیست ما ایجاد کرده است و به یک فاجعه محیط زیستی تبدیل شده است.
نیک اقبال ابراز کرد: از سویی ریزگردها نفس جنگلهای زاگرس را گرفته است بیشتر این مشکلات به علت نبود رطوبت در منطقه است و خشکیدگی درختان بلوط که از مقاومت بالایی برخوردار بودند یک فاجعه است.
لزوم اختصاص بالگرد اطفای حریق به کهگیلویه وبویراحمد
وی با اشاره به آتش سوزیهای اخیر که یک بحران بزرگ در استان بود، اظهار داشت: در یک هفته گذشته بیش از ۷ بار این اتفاق افتاد و بخشی از جنگلهای استان طعمه حریق شدند و خسارت آتش سوزی در استان زیاد است و باید با استفاده از کارهای فرهنگی در این راستا گام برداشت.
سجادی مدیرعامل نهضت سبز زاگرس یکی دیگر از فعالان محیط زیست با اشاره به اینکه از ابتدای شروع به کار سمن خود فعالیت های زیادی در راستای ترویج فرهنگ زیست محیطی در استان انجام داده اند، عنوان کرد: درخت کاری در پارک محلهای و برپایی نمایشگاه توانمندسازی بانوان با استفاده از وسایل بازیافتی از جمله اقدامات این سمن بوده است.
بسیاری از پروژههای زیست محیطی کهگیلویه وبویراحمد پیوست زیست محیطی ندارد
وی با بیان اینکه برخی مسئولان استان تفکر زیست محیطی ندارند، تصریح کرد: دغدغه اصلی ما نبود پیوست زیست محیطی در پروژههای عمرانی استان است.
سجادی با اشاره به اینکه کارخانه فولاد یکی از صنایع پرمصرف آب است، گفت: باوجود اینکه یک کارخانه فولاد در استان وجود دارد، ایجاد یک طرح صنعتی دیگر در استان با جود منابع آبی محدود توجیه اقتصادی ندارد.
وی یکی دیگر از مشکلات استان را وجود کارخانههای شن و ماسه در بستر رودخانه ها دانست و افزود: متاسفانه بدون نیاز سنجی هر روز با رشد قارچ گونه این واحدهای تولیدی در استان روبه رو هستیم.
سجادی با بیان اینکه پروژههای جادهسازی استان از دل جنگلهای بلوط رد میشود، عنوان کرد: این مسئله در حالی است که هیچگونه جایگزینی برای این جنگلهای از دست رفته در نظر گرفته نشده است.
وی تصریح کرد: به بهانه گردشگری پارک جنگلی مرکز استان در حال نابودی است و شهرداری فقط برای کسب درآمد مجوزی برای ایجاد مراکز تفریحی و رفاهی به برخی افراد صادر میکند.
رضا خادمی مطلق عضو سمن توسعه پایدار انسانی با بیان اینکه با همراهی دوستان خود در تهران تاکنون دو همایش ملی برگزار کردیم، گفت: سال آینده نیز دو همایش دیگر در راستای ترویج فرهنگ مجحیط زیست اجرا میکنیم.
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه کار ما بیشتر یک کار تحقیقاتی است، عنوان کرد: به عنوان مثال فقط با استفاده از تحقیقات منطقهای را با ۱۰۵ گونه پرنده، ۱۸ گونه پستاندار و ۱۱۴ گونه گیاهی شناسایی و اکنون به منطقه حفاظت شده تبدیل شده است.
وی تاکید کرد: باتوجه به کوهستانی و صخرهای بودن منطقه دنا و این استان محیط بانان این استان با مشکلات بیشتری برای حفاظت از منابع زیست محیطی نسبت به مناطق دشتی و کویری رو به رو هستند.
آفرین فرهمند مدیرعامل تشکل زیست اندیشه یاران سبز نیز در این نشست، اظهار داشت: سوء مدیریت در چراگاههای زیستی شهرستان چرام مشهود است و در حالی که قبلا این منطقه چراگاههای فراوانی داشته اکنون به تلی از خاکستر تبدیل شده است.
مسئولان دولتی سازمانهای مردم نهاد را به رسمیت نمیشناسند
وی ابراز کرد: تعیین الگوی کشت و روشهای مدرن آبیاری در بسیاری از نقاط استان رعایت نمیشود و حتی شهرداری نیز از روش های صحیح برای آبیاری فضای سبز استفاده نمیکند و براساس روش سنتی و متاسفانه در برخی نقاط با آب شرب این کار انجام میشود.
این فعال زیست محیطی با بیان اینکه منابع طبیعی واقعا مظلوم واقع شده است، ابراز کرد: یکی از مهمترین ارگانهایی که سبب تخریب محیط زیست شده است خود قوه قضائیه است که با تعیین جرائم پایین سبب بیتوجهی مجرمان را فراهم کرده است.
وی عنوان کرد: عدم برگزاری کارگاه آموزشی برای مناطق بومی جهت استفاده بهینه از منابع جنگلی و به رسمیت نشناختن تشکلها از سوی مدیران از جمله مشکلات اصلی سازمانهای مردم نهاد است.
علی رکان مدیرعامل موسسه کوه نور با بیان اینکه بیش از ۶ هزارنفر عضو این سمن است، عنوان کرد: اعضای این سمن در حوزه دنا بیش از ۴۰۰ هکتار گیاهان دارویی کشت کردند و به مدت ۳سال حفاظت از آن منطقه را برعهده دارند.
حضور خانم ابتکار به استان دستاوردی نداشت
اشکوه مدیرعامل سمن رفتگران طبیعت نیز در این نشست، اظهار داشت: حضور خانم ابتکار در استان هیچ دستاوری نداشت.
وی با بیان اینکه مدیریت قبلی سازمان محیط زیست استان نگاه تبعیض آمیز به برخی تشکلها داشت، عنوان کرد: انتظار میرود در مدیریت جدید شاهد چنین مسائلی نباشیم.
این فعال زیست محیطی با بیان اینکه از طریق جمعآوری دربهای بطری برای معلولان ویلچر خریداری شد و این یک کار ابتکاری بود، ابراز کرد: استان کهگیولیه وبویراحمد دارای آبهای روان زیادی است ولی متاسفانه تکلیف سدها در استان از سوی مسئولان مشخص نیست.
وی با بیان اینکه دوستان از ۱۸ تشکل فعال زیست محیطی نام بردند، عنوان کرد: ما عملا فقط ۲ یا ۳ تشکل فعال در این استان را میبینیم.
لزوم احداث دانشکده محیط زیست در استان
اشکوه ابراز کرد: زبالههای بیمارستان امام سجاد(ع) و دو پشته دشتروم مشکلات عدیده زیست محیطی را در شهر یاسوج ایجاد کرده است.
عباسی یکی دیگر از فعالان محیط زیست استان در این نشست با بیان اینکه در مهار آتش سوزیها اخیر استان مدیریت بحران هیچ نقش سازندهای نداشت، تصریح کرد: نیازهای اساسی ما به توانمندسازی سمنها است و تغییر کاربری اراضی کشاورزی به مسکونی معضل دیگری در این است.
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712