بخشدار اسبق سرفاریاب از اردشیر آهون به عنوان اولین کاشف غار نزل نام برد و خاطرنشان کرد: فیلم و نامه مکاتبه شده با هلال احمر که در سال ۸۹ برای بهره برداری از آب غار صورت گرفته بود موجود است.
راه ملت: غارها جلوهگاه دیگری از تنوع ساختاری زمین و محیطهای متفاوتی از سیاره برای پی بردن به حفره هاو دالانهای پیچ در پیچ لایههای زمین هستند که این مکانهای هیجان انگیز همیشه برای گردشگری و تفریح ماجراجویان در نوع خود جالب و بینظیرند.
چنین محلهایی برای جذب گردشگر و رونق اقتصادی هر منطقهای فرصت مغتنمی است و کمتر مناطقی از وجود امثال این مقصد جذاب در عمق زمین برخوردار است.
اخیرا خبرهایی مبنی بر کشف غار جدید از سوی یک هیئت کوهنوردی کشوری در منطقه جوخانه از توابع بخش سرفاریاب منتشر شده و به مهمترین خبر حوزه گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد تبدیل شده و این غار زیبا میتواند از سرمایههای طبیعی منطقه محسوب و مکانی برای جذب گردشگران طراحی شود.
غار نِزِل در منتهیالیه جنوبی کوه نیر (نور) در منطقه سردسیری جویخانه در ۵۰ کیلومتری شهر دهدشت و در مسیر دهدشت به منطقه سادات امامزاده علی قرار دارد.
قرار گرفتن این غار عمودی و باشکوه در دشت زیبا و هموار جویخانه به طرز زیبایی باعث استتار آن شده است به گونهای که عابران پیاده و مسافرانی که روزانه از کنار این غار عبور میکنند کمتر متوجه وجود این پدیده عظیم زمینشناسی میشوند.
گفته میشود غار نزل که از گذشتههای دور تاکنون به دلیل وجود منابع آب محلی مناسب برای اتراق عشایر بوده و آبهای جاری در دهانههای این غار باعث سیراب شدن عشایر تشنه و دام آنها میشد و در میان بومیان و عشایر منطقه به چاه نزل معروف است قبل از حضور هیئت کوهنوردی کشوری از سوی منابع محلی کشف و مورد شناسایی واقع شده اما به دلیل اختلافات محلی و نبود امکانات رسانه ای مناسب اعلام نشده بود.
در پی اعلام کشف غار «نزل» که طبق نظر کارشناسان و کاوشگران با ۲۵۰ متر عمق و یک هزار و ۸۰۰ متر ارتفاع قرار است با تکمیل مطالعات و بررسی بیشتر به طولانی ترین و عمیق ترین غار کشور نامگذاری شود پایگاه خبری کهگیلویه برای پاسخ به زوایای پنهان و رازهای سربه مهر این غار به بررسی پیشینه کشف این اثرگردشگری مهم میپردازد تا با روشن شدن موضوع اذهان را در معرفی عوامل اصلی در کشف غار از تضییع هر گونه حق و حقوق کاشفان روشن کند.
بر همین اساس در گفتوگویی با بخشدار وقت سرفاریاب سرنخهایی از قدمت کشف غار به دست آمده و نشان میدهد غاز نزل سالها پیش توسط عدهای از اهالی محلی روستای مشایخ کشف اما به دلیل آنچه اختلافات قومی و قبیلهای نام گذاشته شده از افشای آن جلوگیری شده است.
محمد رازیپور در این باره میگوید: در سال ۸۹ که بخشدار سرفاریاب بود به منظور ارزیابی منابع زیرزمینی برای آبرسانی به منطقه جوخانه به محل این غار رسیدیم و با کمک دهیار وقت روستای مشایخ مکاتباتی با اداره هلال احمر شهرستان کهگیلویه برای پیشروی به غار و بهرهبرداری از آب انجام دادیم.
بخشدار اسبق سرفاریاب با بیان اینکه از طریق مکاتبه درخواست طناب از اداره هلال احمر برای پیمودن غار نمودیم افزود: فردی به نام آهون را به کمک طناب به درون غار فرستادیم.
رازیپور قدمت شناسایی این غار را از سال ۸۹ و توسط اردشیر آهون(دهیار وقت اسلام آباد مشایخ) دانست و تصریح کرد: آهون به عمق بیشتر غار هم پی برده بود و میتوانست پایینتر برود اما به دلایلی اجازه ادامه پیمودن مسیر به او داده نشد.
وی اختلافات محلی مردم زیلایی و عدم همکاری در رفع معارضات را مانع از ادامه کار خواند و گفت: اختلافاتی که بین بزرگان منطقه وجود داشته برای رفع معارضات موجود همکاری نشد و اجازه ندادند به غار پیشروی داشته باشیم.
رازیپور از اردشیر آهون به عنوان اولین کاشف غار نزل نام برد و خاطرنشان کرد: فیلم و نامه مکاتبه شده با هلال احمر که در سال ۸۹ برای بهره برداری از آب غار صورت گرفته بود موجود است.
همچنین اردشیر آهون دهیار وقت اسلام آباد مشایخ درباره تاریخچه غار نزل به خبرنگار پایگاه خبری کهگیلویه گفت: در تاریخ ۸۹/۴/۱۶ برای دستیابی به آب به عمق این غار رفته و بعد از چندی پیشروی به آب دست یافتیم.
وی با اشاره به نبود امکانات و تجهیزات در پیشروی بیشتر به غار تصریح کرد: اختلافات قبیلهای در منطقه نیز مانع از کار شد
آهون افزود: در هفته گذشته نیز گروهی مجهزتر متشکل از کوه نوردان محلی بار دیگر وارد این غار شده و این بار تا عمق بیشتری پیشروی کردیم و به آب نیز رسیدیم.
آهون با بیان اینکه مستند کامل غار نزل جوخانه توسط گروه کوه نوردی کوه نور با همکاری پایگاه خبری کهگیلویه و راه ملت بزودی ساخته می شود افزود: این مستند توسط مستند ساز استانی رحیم دادوند و با همکاری اهالی محترم اسلام آباد مشایخ ساخته خواهد شد.
فیلم کشف غار نزل در تابستان سال ۸۹ توسط ساکنین محلی را میتواند از لینک های زیر دانلود و مشاهده نمایید.
دانلود ویدیو قسمت اول (حجم ۶۰ مگابایت کیفیت بالا – حجم ۱۰ مگابایت مخصوص موبایل)
دانلود ویدیو قسمت دوم (حجم ۵۸ مگابایت کیفیت بالا– حجم ۱۱ مگابایت مخصوص موبایل)
دانلود ویدیو قسمت سوم با حجم ۱۰ مگابایت
دانلود ویدیو قسمت جهارم با حجم ۱۶ مگابایت
همچنین جدید ترین تصاویر از این غار اسرار آمیر را می توانید در زیر مشاهد نمایید:
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712