امروز :شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ساعت : ۱۳:۴۱:۰۵

پایگاه خبری تحلیلی راه ملت
اولین و تنها رسانه کاملا دانشجویی استان کهگیلویه وبویراحمد

اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل

نقش خــانواده ها در اعتیاد فرزندان

مسئله اعتیاد در جهان امروز از مسائل مهم اجتماعی است که در بیشتر کشورها به صورت مشکل عمده ای مطرح شده و کشور ما نیز از این آسیب اجتماعی در امان نمانده است.

از آنجایی که نوجوانان و جوانان به عنوان گروه های در معرض خطر در برابر پدیده شوم اعتیاد بیش از سایر گروها آسیب پذیرند و کشور ما نیز از آمار بالای جمعیت جوان برخوردار است ، توجه جدی متولیان امور و والدین نسبت به پیشگیری از آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد ضروری میباشد چرا که نوجوان و جوان در خانواده حضور دارد و ارتباط آنها با اعضای خانواده مستمر است و نقش خانواده به عنوان الگو و راهنما نیز غیر قابل انکار میباشد.

از آنجا که اعتیاد از مهمترین معضلات و آسیبهای اجتماعی است و منشاء بسیاری از نابسامانیهای روحی – روانی –اجتماعی و اقتصادی برای جامعه به شمار می رود برای دور نگهداشتن جوانان از این بلای خانمانسوز ارگانهای دولتی و انتظامی، تشکلهای غیر دولتی، مطبوعات، مدارس، دانشگاه ها، موسسه های مذهبی و … هر یک در پیشگیری و کاهش این پدیده می توانند موثر باشند اما اهمیت، وظیفه و مسئولیت نهاد خانواده در این فرایند بسیار ثمر بخش است چرا که خانواده به عنوان اساسی ترین واحد جامعه نقش به سزایی در دور نگهداشتن فرزندان از مواد مخدر دارد .

جوان چه بصورت اکتسابی و چه ژنتیکی از والدین خود بیش از هر شخص دیگری تاثیر می پذیرد .
دوستان و محیط آموزشی در درجات بعدی اهمیت قرار دارند بویژه پدر برای پسران و مادر برای دختران ،الگو و اسوه هستند برای مثال مادری که سیگار می کشد یا پدری که مشروبات الکلی مصرف میکند نمی تواند از فرزندان خود انتظار داشته باشد که زندگی سالمی را در پیش بگیرند چرا که با رفتار خود ، قبح اینگونه اعمال را نزد فرزندان از میان برده است .

از آنجا که بالاترین رقم سنی معتادان بین ۲۱ تا ۲۷ سال تشکیل می دهد در این پژوهش سعی کرده ایم مهترین وظایف خانواده در پیشگیری از اعتیاد فرزندان و خصوصا نوجوان و جوانان را ذکر نماییم .

عوامل موثر در اعتیاد جوانان
۱٫ زمینه های خانوادگی: توضیح آنکه الگوهای نامناسب رفتاری اطرافیان منجر به تقلید کور کورانه نوجوانان از آنان میشود . سیگار کشیدن ، نوشیدن الکل ، اعتیاد به مواد مخدر و سایر کجرویهای اخلاقی در خانواده موجب بدآموزی و زمینه سازی برای شروع انحرافات و آسیبهای اجتماعی در فرزندان میشود.

۲٫ فقر مادی خانواده و بیکاری: به دلیل فقر و نداری جوان و نوجوان امکان دسترسی به بسیاری از امکانات آموزشی را از دست میدهد و هیچ تخصص و حرفه ای پیشه نمیکند در نتیجه در بازار کار سهم عمده ای ندارد و همین امر موجب کشیده شدن گروهی از جوانان به سمت و سوی فروش مواد مخدر و امکان استفاده از آن میشود .

۳٫ اختلافات خانوادگی و تضاد و کشمکش بین والدین: آمارها نشان میدهند نوجوانان و جوانانی که والدینشان دچار مشکلات و مسائل اخلاقی –رفتاری هستند ،بیشتر در معرض خطر اعتیاد و مصرف مواد مخدر هستند مشکلات رفتاری خانوادگی منجر به عدم امنیت و فشار روانی بر جوان و نوجوان میشود و آنان را از محیط امن خانواده دور میسازد و همین امر موجب ارتباط با دوستان مسئله دار میشود که زمینه ساز بسیاری از مسائل اجتماعی بعدی نیز میشود.

۴٫ خصوصیات و ویژگی های جوانان و نوجوانان(تنهایی- احساس بی پناهی): نوجوانان و جوانانی که مضطرب ، پریشان ، افسرده و منزوی هستند مرتب دچار شکستهای گوناگون تحصیلی –اجتماعی میشوند و عزت نفس و خویشتن داری خود را از دست میدهند و به سیگار ،الکل و مواد مخدر و …به عنوان راهی برای رهایی از این مشکلات روی می آورند .

۵٫ فشار دوستان و همسالان ( دوستان ناباب و معتاد ) : گروهی از نوجوانان و جوانان به دلیل سازگاری با دوستان و همسالانشان و یک رنگ شدن با آنها چنان موجودیت فردی و خانوادگی خود را فراموش میکنند که در برابر هر تقاضایی سر تسلیم فرود می آورند.

برخی از افراد سست عنصر و بی اراده نیز وقتی می بینند دوستانشان با مصرف مواد مخدر نگرانی ها و گرفتاریهای روحی خود را خاموش میکنند و حالت شادی موقتی و آرامش به دست می آورند از روی کنجکاوی ترغیب میشوند تا با چند بار مصرف حالتی مانند آنان به دست آورند اما همین گرایش موقت موجب اعتیاد آنان میگردد .

۶٫ سابقه مصرف مواد در خانواده نوجوان ،حس کنجکاوی ، فشارهای عصبی و روانی و لذت های نفسانی زود گذر

۷٫ مقررات و انضباط خشن یا بی ثبات همچنین توقعات کم والدین از موفقیت فرزندان

۸٫ چشم پوشی و یا تشویق نوجوان و جوان به استفاده از مواد مخدر توسط والدین

۹٫ نداشتن ارتباط خوب و سازنده در خانواده با جوان و نوجوان

ستوان یکم معصومه محمودی؛ کارشناس معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان بوشهر- اداره کل آموزش همگانی

منتشر شده در :2015/03/22 - 08:03|شناسه خبر: 6551 2496 بازدید
گزارش خطا:

اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:

صفحه ارسال خبر - یادداشت

ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir

تماس مستقیم : 09120139712

نظرات

ارسال نظر جدید

  • آخرین اخبار

آخرین اخبار استان

حمایت می کنیم


ساخت انواع وبسایت
بالای صفحه