فضای سیاسی ایران در دو دهه اخیر نام متهمان مفاسد اقتصادی بزرگی را به خود دیده است که اگرچه اقتصاد کشور را جولانگاه رانت خواریها و خلافکاریهای خود کرده بودند، اما پایی نیز در عرصه سیاست داشته اند. این افراد اگرچه هیچ گاه فعال سیاسی نبوده اند، اما با سیاستمداران و برخی از مسئولان […]
فضای سیاسی ایران در دو دهه اخیر نام متهمان مفاسد اقتصادی بزرگی را به خود دیده است که اگرچه اقتصاد کشور را جولانگاه رانت خواریها و خلافکاریهای خود کرده بودند، اما پایی نیز در عرصه سیاست داشته اند. این افراد اگرچه هیچ گاه فعال سیاسی نبوده اند، اما با سیاستمداران و برخی از مسئولان فالوده میخوردند و از طریق آنان فرصتهای «ویژه» را شکار میکردند و به نظام اقتصادی و سیاسی کشور نفوذ کرده و کار خود را به پیش میبردند. فاضل خداداد، مرتضی رفیقدوست، شهرام جزایری، مه آفرید امیر خسروی از جمله این افراد بوده اند، اما بدون تردید بابک زنجانی جنجالی ترین مرد میلیاردی ایران است که پرونده فساد اقتصادی اش کماکان رتبه اول را به خود اختصاص داده است. پرونده ای که با گذشت زمان اسامی مدیران زیادی را در همه حوزهها به خصوص حوزه سیاسی به خود دیده است. پرونده ای که به گفته بیژن زنگنه نمیتواند کار یک شخص باشد و احتمالا افراد دیگری هم در این کار دخیل بوده اند. در هفتههای گذشته برخی از مسئولان قضایی، نظارتی و اجرایی کشور درباره ابعاد عجیب و غریب این پرونده سخن گفته و هر روز گوشه تازه ای از آن را افشا کردند. روز گذشته سایت خبری نفتنا گفتگویی با امیرعباس سلطانی عضو کمیته تحقیق و تفحص از بدهی بابک زنجانی انجام داد. سلطانی گفت که زنجانی و تیم او به دنبال کودتای سیاسی و اقتصادی در ایران بوده اند و حالا در بررسی این پرونده به اسامی گردن کلفتی رسیده اند و به زودی نام ۱۵ نفر از همکاران زنجانی افشا خواهد شد. گزیده ای از این گفتگو در ادامه آورده میشود:
آغاز بحث بابک زنجانی
آغاز بحثها درباره این فرد تقریبا از ۱۵ ماه پیش در مجلس کلید خورد. کمیسیون انرژی مجلس به دلیل ارتباط با مجموعه شرکت نفت و وزارت نفت، اطلاعاتی به دست آورد که فردی به نام بابک زنجانی حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان میعات نفتی را تحویل گرفته اما هیچ پولی بابت فروش آن به دولت پرداخت نکرده است.اما آقایان در وزارت نفت دولت سابق خیلی این قضیه را جدی نگرفتند و این مساله را تکذیب کردند و سعی داشتند اعلام کنند که اتفاقی نیافتاده است و خبر خاصی هم نیست و همه چیز سرجای خودش است. اما با پیگیری اعضای کمیسیون انرژی مجلس ابعاد پنهان این مساله روشن شد.در نهایت با پیگیری مجلس، مسئولان شرکت نفت و وزارت نفت دولت سابق به کمیسیون انرژی احضار شدند و درباره اقدامات بابک زنجانی توضیحاتی دادند که این توضیحات به هیچ وجه کافی و قانع کننده نبود.
مسئولان دولت قبل حقایق را نمیگفتند
بله. چون پدیده بابک زنجانی در این دوره شکل گرفت. به دنبال احضار مدیران وزارت نفت، مسئولان امنیتی بانک مرکزی، سازمان بازرسی و دستگاههای نظارتی برای ارائه توضیحات دعوت شدند اما این توضیحات به هیچ وجه قانع کننده نبود و با اظهارات بابک زنجانی مغایرت بسیار داشت.حتی ما احساس کردیم مسئولان درصدد نیستند که حقایق را بیان کنند. بانکها نیز در این زمینه همکاری نمیکردند و واقعیتها را نمیگفتند. بابک زنجانی در جلسه ای که با کمیسیون انرژی مجلس داشت فیشهای واریزی پرداخت پول نفت کشور به بانک مرکزی را به نمایندگان مجلس ارائه داد اما بانک مرکزی هیچ گاه صحت و سقم این فیشها را تایید یا رد نکرد.این داستان ادامه داشت تا اینکه بابک زنجانی حواله ای ارائه داد مبنی بر اینکه قائم مقام بانک مرکزی تاجیکستان تایید کرده است که زنجانی این پول را به حساب بانک مرکزی ایران واریز کرده است. اما بانک مرکزی دراین باره واکنش رسمی نشان نداد تا اینکه با بررسی ما و نمایندگان مجلس متوجه شدیم بابک زنجانی سه میلیون دلار رشوه به قائم مقام بانک مرکزی تاجیکستان داده تا این سند را جعل کند و زنجانی هم با سند جعلی به مجلس آمده بود و مدعی بود که پول نفت را داده است.البته زنجانی طی رفت و آمدی که به مجلس داشت هم مدعی بود که من نه تنها بدهکاری به وزارت نفت ندارم بلکه چهار و پنج هزار میلیارد تومان نیز ادعای طلب از دولت داشت.
آغاز ارتباط با نمایندگان
در رفت وآمد به کمیسیون انرژی مجلس با بسیاری از نمایندههای مجلس ارتباط گرفت اما از خاص بودن آن بی اطلاعم. البته. کمیسیون حمایتی از زنجانی نمیکرد ولی بعضی از بانکها و دستگاههای نظارتی خیلی حساسیت به خرج ندادند و به نوعی حمایت آشکار و نه حتی زیرپوستی از زنجانی میکردند.
بابک زنجانی با سه هویت
به هر صورت با توجه به پیگیریهایی که انجام شد و تحقیقاتی که کردیم، متوجه شدیم فردی به نام بابک زنجانی قبل از اینکه به بهانه دور زدن تحریمها وارد مقوله فروش نفت شود، ۱۵ تخلف مالی داشته و با سه شناسامه جعلی و سه نام متفاوت کارهای خلاف خود را پیش میبرده است.خود زنجانی و کسی که خودش را موکل او معرفی میکرد، چندین بار تماس گرفتند و حتی پیامک میدادند و میخواستند با برقراری جلساتی به نوعی پرونده را در کمیسیون ختم به خیر کنند.وکیل زنجانی با او به کمیسیون انرژی مجلس رفت و آمد داشت. آنها قصد تطمیع نمایندگان را داشتند، منتها موفق نشدند. در نهایت با جلسههای متعددی که با دستگاههای نظارتی برگزار شد و با ارائه مدارک و مستندات به دستگاه قضایی حکم بازداشت زنجانی صادر شد.
پس از بازداشت
پیش از بازداشت او کمیته ۱۰ نفره ای تشکیل شد که افرادی چون مسعود میرکاظمی، وزیر سابق نفت هم عضو این کمیته بودند. ولی به تدریج حساسیتها کمتر شد و تنها من و آقای دهدشتی پی گیر پرونده زنجانی شدیم.من نمیتوانم بگویم همکارانم در مجلس علاقه ای ندارند که این پرونده به نتیجه برسد شاید به خاطر مشغله کاری پیگیر پرونده بابک زنجانی نیستند. اما من برای رسیدگی به پرونده زنجانی تحت فشار زیادی قرار دارم.اطرافیان و ایادی بابک زنجانی مرتبا و به هر نحوی با من تماس میگرفتند.تا سه یا چهار ماه پیش مرتبا تماس میگرفتند، اما بیشترین تماسها تا قبل از بازداشت زنجانی بود.
خواستههای اطرافیان زنجانی
پیامکهای آنها همچنان در گوشی من موجود است. بسیار مصر بودند که مسائل را بدون رسیدگی قضایی حل کنند. پیشنهاد مالی هم مطرح میشد اما نه به صراحت. به هرحال به دنبال این بودند که این قضیه حل و فصل شود و پیشنهادهای مختلفی میدادند.
زنجانی هنوز هم مورد حمایت است
بابک زنجانی کس خاصی نیست و فردی هم نیست که آنقدر عرضه و شم اقتصادی داشته باشد. یک تیم این کار انجام میدهد که ویترینشان بابک زنجانی است.زنجانی در وزارت خانههای دولت قطعا مورد حمایت قرار میگرفته و در هر پست دولتی همراه داشته است. ۴ عضو کابینه دولت قبلی، زنجانی را تایید کرده اند و با این تاییدها پول در اختیار او گذاشته شده است.شبهات این پرونده بسیار زیاد است و میتوان گفت بابک زنجانی از سوی افراد حقیقی و حقوقی مورد حمایت قرار داشته و هنوز هم دارد.
از داخل زندان مسائل را هدایت میکند
زنجانی در داخل و بیرون از زندان عوامل بسیاری دارد و برخی مسائل را هدایت میکند. به طور مثال رضا ضراب، تاجر ایرانی الاصل از ایادی اوست. ضراب در ترکیه اموال و داراییها زنجانی را هدایت میکند. ضراب در زمان بازداشتش در ترکیه اعتراف کرده بود که زنجانی رئیس اوست.همان طور که اطلاع دارید بیش از ۹۰ درصد اموال زنجانی در ترکیه است و سایر اموالش در تاجیکستان و فرانسه است. اموال زنجانی در ایران ارزشی ندارد و تنها یک جو روانی در جامعه ایجاد کرده اند که اموال ایران او به تنهایی برای بدهکاری اش کافی است. حتی یک چهارم اموالش هم در ایران نیست.هر روز هم برای تغییر مسیر پرونده یک بازی در میآورند؛ یک روز اعلام میشود که فردی پیدا شده که قصد دارد تمام بدهی اش را بدهد و روز دیگر خبر از مزایده اموالش در ترکیه میرسد. در حالی که تمامی این خبرها کذب است و توسط اطرافیان زنجانی مطرح میشود.
همه را به بازی گرفته
اکنون نیز با ۱۳ هزار میلیاردی که خورده چندین برابر این پول سود کسب کرده و با جار و جنجال همه را به بازی گرفته است. او خیلی هم در بازجوییها جدی نیست و همکاری نمیکند به همین دلیل از قوه قضاییه گله داریم چرا با زنجانی برخورد جدی صورت نمیگیرد. مساله پرونده زنجانی تنها بدهکاری اش به وزارت نفت نیست بلکه در پرونده تامین اجتماعی و دهها تخلف دیگر پایش گیر است.
وزیر نفت اراده جدی برای برخورد دارد
آقای علوی به آن چیزی که ما نیاز داشتیم پاسخ داد و از آنجایی که این مشکل در دولت قبل انجام شده نیاز به بررسی بیشتری دارد.روند دولت فعلی بر این اساس است که قصد پیگیری جدی بابک زنجانی و محکومیت او را دارند و همکاری مناسب صورت میگیرد.من فکر میکنم فقط این اراده تنها در وزارت نفت آن هم شخص وزیر وجود دارد. از بقیه دودی بلند نمیشود.
پرونده فازبندی شده
ما برای نتیجه گرفتن و محکومیت زنجانی برنامه مشخص داریم. پرونده را فازبندی کرده ایم و طبق آن پیش میرویم. به روی خودمان نمیآوریم که چه اطلاعاتی داریم. ۸۰ درصد اطلاعات را بروز نمیدهیم. شاید بروز اطلاعات برای شما جالب باشد اما افشای آن به ضرر ما است. سعی میکنیم طوری رفتار کنیم و این پرونده را به گونه ای مدیریت کنیم که در نهایت بابک زنجانی محکوم شود و نام کسانی که از زنجانی حمایت میکنند، افشا شود. زنجانی کس خاصی نیست ما در اصل به دنبال تیم زنجانی هستیم.اگر تیمی که از زنجانی حمایت میکنند، شناسایی نشود و نام آنها برای مردم گفته نشود، باز ۱۰ زنجانی دیگر در کشور تولید میکنند. شاید تیمی که اکنون این مساله را مدیریت میکند حتی به دنبال این باشد زنجانی محاکمه شود و این خواسته آنهاست تا راحت تر اقدامات قبلی خود را ادامه دهند.بابک زنجانی آدمی نیست که بتواند خیلی مقاومت کند ما به دنبال کسانی هستیم که حامیان زنجانی هستند کسانی که پولها را خورده اند و مفسد اقتصادی هستند.
به نامهای گردن کلفت رسیده ایم
ممکن است یک ماه دیگر اطلاعات دیگری به مردم بدهیم که همه چیز عوض شود. ببینید ما در این پرونده به نامهایی گردن کلفت تر از بابک زنجانی رسیده ایم. مسائلی را کشف کرده ایم که شاید به ذهن شما هم خطور نکند همانهایی که فکر میکنید در این پرونده نقشی ندارند در خط مقدم هستند. ما شاید خیلی به آنها نزدیک نشویم اما با جدیت به دنبالشان هستیم.در این راه هم مرتبا تهدید میشویم اما راه خود را ادامه میدهیم. نه قصد تندروی داریم نه پرونده را بی خیال خواهیم شد. ما در اصل به دنبال این هستیم آقایان ندانند که ما چقدر میدانیم. نفهمند که ما چه میزان از آنها شناخت داریم.اخیرا نیز نزدیک ترین یار بابک زنجانی گزارشی ۱۰ صفحه ای برای ما آماده کرده است. کسی که دست راست زنجانی بوده است. ما میخواهم بگوییم خیلی به این افراد نزدیک شده ایم اما آنها خبر ندارند. ضراب و زنجانی تابلو یک گروه هستند. حامیان آنها برای ما مهم هستند.
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712