همه ما میدانیم که حقوق شهر و شهروند به صورت دوجانبه است اما در شهر یاسوج علیرغم رعایت مسئولیت اجتماعی توسط بخش اعظمی از شهروندان از حداقل حقوق شهروندی خود از جمله نمای زیبای شهر و مبلمان شهری مبتنی بر معماری ایرانی و اسلامی و سایر خدمات شهری به صورت مطلوب، محروم هستند.
به گزارش راه ملت؛ حقوق شهروندی از بدیهیترین حقوق افراد است و شامل مجموعهای از اختیارات و امتیازاتی است که با بهرهمندی از آنها موظف به انجام تکالیف شهروندی است.
قدمت شهری یاسوج به سال ۱۳۴۲ برمیگردد و علیرغم گذشت ۶۰ سال سابقه شهرنشینی و با دارا بودن این طبیعت بکر و خدادادی و آب و هوای مطبوع که میراثی حیاتی برای این زیباشهر است هنوز با سیمای شهری زیبا و مبلمان شهری استاندارد فاصله فاحشی دارد.
شهر برای زیبا شدن چاشنی خوشسلیقگی میطلبد که در این سالها هر شهرداری تنها یک زخم بر پیکره جوان این شهر به یادگار گذاشت که مهمترین آن ازدیاد نیرو بود که همواره بزرگترین چالش پیشروی شهرداری یاسوج است.
*املاک شهرداری قربانی تسویه بدهیها/ درآمد و نیروی مازاد مهمترین چالش پیشروی شهرداری یاسوج*
هر سیاستمدار خوشاقبالی که سکاندار شهرداری این شهر زیبا و خوش آب و هوا میشود ابتدا باید بخش اعظمی از بودجه شهرداری را صرف پرداخت حق و حقوق و معوقات کارکنان این نهاد کند و همچنین املاک شهرداری قربانی تسویه بدهیها میشود و تا بیاید به سیما و منظر شهری برسد باید فرمان مدیریت شهری را به دیگری واگذار کند و عملاً ظرف عملکرد شهرداری یاسوج تهی است.
البته این مهم تنها معضل در شهرداری یاسوج نیست بلکه نبود تیم قوی و هدفمند مدیریت شهری، تصمیمهایی مبتنی بر مطالبات قومی و قبیلهای باتوجه به بافت طایفهای منطقه،ضعف در اجراء قانون و برنامهریزی شهری، عملیاتی نشدن طرح جامع شهری که ۲ خردادماه امسال پس از کش و قوسهای فراوان نهایی شد و….علل تحقق نیافتن یک شهر با زیباییهای بصری است.
به طور قطع اصول و معیارهای یک شهر زیبا و سالم به مولفههای بسیاری نیازمند است که حقوق شهروندی بخشی از این عوامل است که میتوان آن را اینگونه تعریف کرد که
آمیزهای از وظایف شهروندان در قبال یکدیگر، شهر و دولت است و همچنین حقوق و امتیازاتی است که وظیفه تأمین آنها بر عهده مدیران شهری، دولت و به طورکلی قوای حاکم است. مجموعه این حقوق و مسئولیتها، همان حقوق شهروندی است.
اساساً آگاهی از حقوق شهروندی موجب میشود که مشارکت شهروندان در مدیریت شهرها بیشتر شده و اهمیت این امر موجب ثبات، پایداری و استمرار قوانین و مقررات جامعه و در نتیجه مسئولیتپذیری بیشتر میشود.
*سمنها به عنوان حلقه اتصال مدیریت شهری و شهروندان در خواب خرگوشی فرورفتهاند*
اما همگان میدانند تحقق شهروند آگاه با ترویج فرهنگ مطالعه و ارتقای سواد رسانهای افراد میسر میشود که در این میان هم نقش رسانهها و محافل دانشگاهی در آگاهیسازی و سازمانهای مردم نهاد در راهاندازی پویشهای مدنی و خود بخش فرهنگی شهرداری باید پررنگ باشد که هر کدام از این بخشها در خواب خرگوشی به سر میبرند.
در یاسوج خبر از سرای محله نیست در حالی که میتوان تنها با انعقاد یک تفاهمنامه با مجموعه بزرگ بسیج و استفاده از این ظرفیت عظیم فرهنگی، سمنها و سایر تشکلهای مدنی به اجرای طرحهای آموزشی با هدف آموزش همگانی به منظور افزایش سطح آگاهی حقوق شهروندی وکاهش آسیبهای اجتماعی اقدام کرد.
به طور کلی شهروند آگاه مشارکتجو و مطالبهگر خواهد بود و این آموزشها شامل حرمت نهادن به تفاوتها است، حقوق انسانی، رشد مستمر و همهجانبه، اخلاق و ارزشها، صلح و مسالمتجویی و برابری اجتماعی است.
*نقش شهرداری در آگاهیرسانی به شهروندان و مدیریت بحران کمرنگتر از همیشه*
در برخی از شهرهای ایران و جهان در روزها و مناسبتهای خاص به جهت سنجش آگاهی شهروندان نسبت به حقوق و تکالیف متقابل با شهرداری و ایجاد انگیزه ونیز افزایش دانش آنها مسابقاتی در مناطق مختلف سطح شهر برگزار میشود اما ما تاکنون شاهد چنین رویدادی در شهر یاسوج نبودیم.
به گواه کارشناسان آموزش همگانی در حوزه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران یک ضرورت انکارناپذیر است که شهرداری باید در تعامل با سایر دستگاههای اجرایی نسبت به این امر اقدام کند با وقوع کوچکترین زلزله یا مشکل دیگر در سطح شهر یاسوج شاهد رفتارهای هیجانی شهروندان هستیم که ناشی از عدم آگاهی و آموزش لازم برای مدیریت رفتار در مواقع بحرانی است.
فارغ از بخش آگاهیبخشی و آموزش شهروندی که جزو وظایف لاینفک شهرداری است فضاسازی شهری یکی از مهمترین رسالتهای این نهاد فرهنگی است.
بخش مهمی از کیفیت فضای شهری به سیما و منظر باز میگردد، وجود دیوارهها، نماها و مبلمان شهری نازیبا و آلوده به انواع کاغذهای چاپی و رنگی، باعث آزار شهروندان میشود ولی ما هرروزه شاهد چنین تصویرهای نازیبایی بر در و دیوار شهر یاسوج هستیم.
*تضاد اِلمانها با روح شهر*
شهرداری یاسوج در مقطع کوتاه به نصب اِلمانهایی در برخی از نقاط شهر اقدام کرد که برخی اصلاً با روح معماری این منطقه در تضاد است و مابقی نیازمند مراقبت مستمر هستند که به حال خود رها شدهاند و همینطور شهرداری با همکاری بعضی از نهادهای فرهنگی بخش کوچکی از دیوارهای شهر را در سالهای نه چندان دور با طرحهای مختلف رنگآمیزی کرده که تنها به همان دوره بسنده شد و این کار زیبا در این شکل دیگر تکرار نشد.
مریم نظری مجسمهساز و کارشناس هنری در این باره به خبرنگار راهملت، گفت: پیش از تعیین یک اثر جدید حذف عناصر اضافی و فاقد هویت شهری تاثیر مطلوبتری بر روند زیباسازی شهر میگذارد و در وهله نخست شهر زیبا همان شهر تمیز است؛ نظافت شهری یاسوج در شأن این شهروندان نیست.
وی، افزود: برای جانمایی درست نمادها در ابتدا باید بدانیم که زیباسازی مبلمان شهری یک کار چند بعدی است و نیازمند هماهنگی بین عناصر مختلف است.
*لزوم احیای هویتسازی در مبلمان شهری*
مهران آدیش به عنوان نقاش و نظریهپرداز هنری بر هویتسازی در زیباسازی شهر یاسوج تاکید کرد و گفت: محل قرار گرفتن افراد در مناطق مختلف شهر بر پایه جایگاه خانوادگی و قدمت آنهاست میتوان از همین مولفه برای ایجاد مبلمان شهری متناسب با فرهنگ و تاریخ آن ایل و قوم و آن بخش از شهر استفاده کرد که موجب تعلق خاطر بیشتری برای مردم آن منطقه خواهد شد.
یک عضو هئیت علمی نیز، عنوان کرد: گاهاً در شهر یاسوج شاهد عوامل تشنج بصری هستیم که میطلبد قبل از اجرای هر طرح یک مسابقه کوچک یا رویداد با حضور معماران، هنرمندان و علاقمندان به حوزه شهری برگزار شود و بهترین اثر متناسب با بافت آن منطقه به مبلمان شهری اضافه شود.
*مبلمان شهری نمودی از خلاقیت هنرمندانه باشد/وقتی اجرای قانون مناسبسازی میلنگد/بیگانگی شهر یاسوج با نیمکت پارک*
سارا، عظیمی دانشجوی دکترای معماری از بیهویتی و کج سلیقگیها در مبلمان شهری یاسوج شکوه میکند و گفت: این مبلمان زیبنده شهر زیبای یاسوج نیست و باید کنشی خلاقانه در این راستا شکل بگیرد.
وی عدم مناسبسازی مبلمان شهری یاسوج برای معلولان و سالمندان را یک معضل بزرگ توصیف کرد و افزود: در طراحی نیمکت پارک در شهر یاسوج فقط به محدوده ۶۰ متری شهر اکتفا شده است و در سایر مناطق شهری حتی یک نیمکت به چشم نمیخورد که برای استراحت شهروند پیشبینی شده باشد؛ تا چشم کار میکند نشانههای شهری و تابلوهای راهنما برای همه افراد جامعه ( حتی نابینایان ) ناخوانا هستند و اصلا تابلویی برای نابینایان و ناشنوایان پیشبینی نشده است.
عظیمی در ادامه، بیان کرد: باید مبلمان شهری به شکلی طراحی شود که میدان دید مناسبی را داشته باشدو عملاً قابل استفاده برای کلیه شهروندان با موقعیتهای ظاهری و جسمی بویژه معلولان، سالمندان، زنان باردار، افراد بیمار، کودکان و …. بوده و در کل، اجزای مبلمان شهری باید طوری در فضا مکانیابی شوند که فضاهای شهری به عنوان فضای تنفسی و تعامل حوادث اجتماعی برای شهروندان باشد.
*سهم صفر درصدی ناوگان اتوبوسرانی در حمل و نقل درون شهری پایتخت طبیعت ایران*
یک شهروند نیز در گفتگو با خبرنگار راه ملت، اظهار داشت: سهم صفر درصدی ناوگان اتوبوسرانی در حمل و نقل درون شهری یاسوج کاملاً مشهود است و روزانه شاهد تخلفات آشکار رانندگان و تاکسیداران حوزه شهری هستیم؛ در روزهای تعطیل عمومی حتی یک تاکسی به زحمت در سطح شهر پیدا میشود و حتماً باید سواری دربستی گرفت وگرنه به مقصد نمیرسید.
این شهروند در ادامه، گفت: یکی از حقوق شهروندی وجود امنیت روانی لازم در خودرو است از پوشش نامناسب و بدون فرم راننده تاکسی گرفته تا عدم نظافت تاکسی و شخص راننده، لحن بد در برخورد با مسافر، وجود تاکسیهای فرسوده و آلودگی هوا و نبود سرپناه ایستگاه تاکسی همواره امنیت روانی یک شهروند را تهدید میکند که نیازمند نظارت بیش از پیش تاکسیرانی، تامین اعتبار مناسب به جهت آمورش رانندگان در راستای آگاهیبخشی در خصوص حقوق شهروندی و استقرار امکانات لازم در این خصوص است.
علیرغم تماسهای پیدرپی خبرنگار راه ملت موفق به پاسخگویی شهردار در خصوص پیگیری مطالبات مردمی، مشکلات شهروندان و حوزه مدیریت شهری نشدیم.
*شهر زیبا و ایمن نیازمند مدیریت شهری توانمند و شهروند مطالبهگر و آگاه است*
به قول نظامی گنجوی سخن بسیار داری اندکی کن/ یکی را صد مکن صد را یکی کن و جان کلام شهر زیبا شهردار و مدیریت شهری توانمند و شهروند آگاه، مطالبهگر و مشارکتجو میطلبد و جهت تحقق حقوق شهروندی از برنامهریزی برای ایجاد درآمد پایدار گرفته تا تدوین برنامه جامع زیباسازی شهرداری، ایجاد “کلینیکهای حقوق شهروندی” باهمکاری شورای اسلامی در سراهای محلات، ارتقای سرانه فضای سبز و مراقبت و نگهداری مستمر از این فضای سبز تا شاید روزی کمربند سبز این شهر زیبا را احاطه کند و خلاقیت در طراحی مبلمان شهری به زیباسازی محیط و نیازهای رفاهی و حال خوش شهروندان کمک میکند همچنین انتظار میرود سازمان فرهنگی شهرداری با همکاری حوزه هنری استان، اداره کل فرهنگ و ارشاد، سایر دستگاههای فرهنگی، سمنها و اصحاب فرهنگ و رسانه نسبت به برگزاری ورکشاپهای هنری با موضوعات مختلف در جهت کاهش آسیبهای اجتماعی، جذب گردشگر و زیبایی بصری شهر اقدام کنند.بدون شک ظهور عدالت در توسعه متوازن شهری امکانپذیر است و همه اینها یک همت عمومی را میطلبد.
*گزارش از سیدهزهرا موسوی اصل*
*تصاویر تزئینی است
اخبار و سوژه های خبری خود را برای راه ملت ارسال کنید:
ایمیل گروه خبری راه ملت: News@RaheMellat.ir
تماس مستقیم : 09120139712